Tandlæge Århus

Information om bidfunktion

Hvad er bruxism eller tandskæren?

Bruxism er den medicinske betegnelse for tænderskæren eller tandpres, der opstår ubevidst. Det kan enten forekomme i løbet af natten (søvn bruxism ) eller i løbet af dagen ( vågen bruxism ).  Bruxism er ikke et sjældent problem, 10 til 30% af de voksne presser eller skærer tænder, og mere end halvdelen af ​​dem gør det i løbet af deres søvn. Hvis du lider af søvn bruxism, er der stor chance for, at du ikke er klar over det. Derfor er det vigtigt at kende de tegn og symptomer der er, og søge regelmæssig dental rådgivning.

Tænderskæren eller tandpres kan være ansvarlig for en bred vifte af smertefulde symptomer og helbredsproblemer. Faktisk kan du blive overrasket over at finde ud af, at mange af de kroniske smertesymptomer, som påvirker din livskvalitet har deres rod i din skæren tænder.

Mange bruxister lider af dårlig og forstyrret søvn.

Den øgede muskelspænding forårsaget af tandskæren/tandpres kan også føre til ansigtssmerter, spændinger, hovedpine og andre smertefulde symptomer. Symtomerne kan blive så store og kraftige, at det påvirker din daglige livskvalitet.

 

Hvorfor skærer man tænder ?

Årsagerne til tænderskæren er – på trods af problemets store udbredelse – ikke altid lige åbenlyse eller entydige.
Faktorer som tandstilling og bid er til manges overraskelse ikke væsentlige – det er i nervesystemet, forklaringen skal søges.

 

Mange årsager til skæren tænder


I hjernestammen findes en slags ’motor’, som aktiverer kæbernes åbne- og lukke-muskler. Hos nogle mennesker er motorens aktivitet forhøjet, hos andre kan visse former for medicin samt stress og uro øge aktiviteten i musklerne.

Til at måle om aktiviteten er forhøjet kan der bruges et måleinstrument, Grindcare, der ligeledes kan bruges som behandling af øget aktivitet.
GRINDCARE stopper enhver ansats til sammenbid om natten, lige som kontinuerlig behandling ændre niveauet af tandskæren.

 

Læs mere om grindcare på www.grindcare.com

© Copyright Tandlægerne ved Rådhuset
Webdesign: Søgemedier A/S