Tandlæge Århus

Rodbehandling

En tand skal rodbehandles, hvis tandnerven er beskadiget. En skadet nerve skyldes som regel et dybt hul i en tand, hvor bakterier fra hullet (cariesangrebet) er trængt ind i nerven. En nerve kan også blive skadet, hvis tanden har været udsat for et traume eller har en infraktion (revne).

I nogle tilfælde opdager man selv, at nerven er dårlig, fordi der opstår hævelse, ømhed eller decideret tandpine. I andre tilfælde diagnosticerer tandlægen det ud fra et røntgenbillede.

Ved en rodbehandling fjernes tandens nerve fra rodkanalen og erstattes med et fyldningsmateriale.

Hele behandlingen foregår under lokalbedøvelse. Når tanden er helt bedøvet, fjernes nerven forsigtigt, mens der skylles med en desinficerende væske. Når tandlægen er sikker på, at hele nerven er fjernet og rodkanalen er renset, så der ikke er flere bakterier tilbage, fyldes rodkanalen med et gummimateriale. Herefter  lægges en plastfyldning i tanden. Det er nødvendigt at tage 2-4 røntgenbilleder under behandlingen, så tandlægen kan sikre sig, at hele nerven bliver fjernet og rodfyldningen er tæt. Røntgenbillederne ligger som dokumentation for, hvordan tanden har set ud før under og efter behandling.En rodbehandling kan strække sig over 2 gange.

Efter 6-12 måneder tages et kontrol røntgenbillede.

I mange tilfælde vil der være behov for at fremstille en krone på en rodbehandlet tand for at sikre, at den får så lang holdbarhed som muligt. Kronen kan laves, når man ved røntgenundersøgelse har konstateret, at der ikke er tegn på infektion omkring rodspidsen.

© Copyright Tandlægerne ved Rådhuset
Webdesign: Søgemedier A/S