Tandlæge Århus

Tandkødsbetændelse

 

Mange oplever, at deres tandkød bløder, når de børster tænder. Blødning er det første tegn på tandkødsbetændelse.

Sundt tandkød er lyserødt, stramt og fast. Overfladen er smånopret som skallen på en appelsin. Betændt tandkød er løsere, hævet og mørkere rødt og kan få en næsten blank overflade. Betændt tandkød bløder let ved tandbørstning, brug af tandtråd eller tandstikkere og kan være ømt og kløende.

Tandkødsbetændelse kaldes også gingivitis.

Tandkødsbetændelse kan opstå, hvis man ikke rengør tænder og tandkød langs tandkødsranden (dvs. overgangen fra tanden til tandkødet) og i tandkødslommerne med tandbørste og tandtråd. På tænderne dannes til stadighed belægninger, som i fagsproget kaldes plaque (udtales plak). Bakterier, som findes i spyttet hos alle mennesker, slår sig ned i belægningerne, hvor de hurtigt formerer sig. Dette sker især langs tandkødsranden og i tandmellemrummene.

Bakterier udskiller skadelige stoffer, som trænger ind i tandkødet og forårsager betændelse. Ubehandlet eller langvarig tandkødsbetændelse kan udvikle sig til paradentose, hvor betændelsen breder sig til kæbeknoglen og forårsager nedbrydning af denne. Hvis tandkødsbetændelse opdages i tide, kan den fuldstændigt helbredes i modsætning til paradentose. 

Det er meget forskelligt fra menneske til menneske, hvor modtageligt tandkødet er for bakterieangreb. Nogle kan have mange bakteriebelægninger uden at få tandkødsbetændelse, og andre får betændelse bare ved små mængder belægninger langs tandkødsranden. I nogle tilfælde er der en forklaring på forskellen. Hormonforandringer kan f.eks. ofte ses på tandkødet. Gravide kvinder, kvinder der har mestruation eller spiser P-piller får derfor lettere tandkødsbetændelse. Almensygdomme, som f.eks. sukkersyge, kan have samme virkning.

 

FOREBYGGELSE AF TANDKØDSBETÆNDELSE

Tandkødsbetændelse forebygges ved dagligt brug af tandbørste og tandtråd, samt ved regelmæssig professionel rensning af tænder og tandkød. Mennesker med store tandmellemrum må supplere med tandstikkere, mellemrumsbørster og solotandbørste. Vores tandplejerteam vejleder hver enkelt patient individuelt omkring valg af tandplejeartikler.

 

BEHANDLING AF TANDKØDSBETÆNDELSE

Tandkødsbetændelse behandles med grundig tandrensning og instruktion i individuelt tilpasset instruktion i mundhygiejne.

læs mere på tandlægeforeningens hjemmeside: Hvad er sundt tandkød?

© Copyright Tandlægerne ved Rådhuset
Webdesign: Søgemedier A/S